Shia gillar inte uppföljaren

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article7129507.ab

Shia Labeouf talar enligt Aftonbladet.se ut i Associated Press och berättar där att han inte tycker om uppföljaren till succéfilmen Transformers. Jag håller med Shia, skillnaden måste ju vara att han förhoppningsvis läste manuset innan han ställde upp på att göra filmen, vilket betyder att han borde ha vetat att storyn var tunn och att filmen skulle komma att bäras upp av effekter.

Sluta, Snälla sluta...

...Sluta översätta filmtitlar.

Stan Helsing (2009)




http://www.imdb.com/title/tt1185266/


Varför alla dessa ”roliga” filmer som ”driver” med andra filmer. Vi översköljs av denna skräp och jag förstår varför det ofta endast når DVD-hyllan i videobutiken och Stan Helsing är verkligen ett lysande exempel på en film som inte nådde biograferna då den inte håller måttet.


Filmen handlar om Stan Helsing som på ett ”roligt sätt” blir förväxlad med den riktige Van Helsing, vampyrjägaren. Det räcker med att beskriva handlingen så för det finns egentligen inte så mycket mer att säga om handlingen då den i stort sätt är ganska frånvarande. Det finns dessutom ett hemskt musikalnummer som är bland det sämsta jag sett och jag kan inte förstå varför Leslie Neilsen ställer upp på sånt här, men å andra sidan verkar han göra allt för pengar efter det att han ställde upp i Mr. Magoo (1997). Så vad ska man säga mer om Stan Helsing?


Undvik, hoppa över, hyr nått annat.


Nej det här är inte bra, men jag såg i alla fall klart den.

Betyg:


The Girl With The Dragon Tattoo (2012)



http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article7124779.ab


Aftonbladet fortsätter med att försöka framställa det som ett scoop att Brad Pitt är aktuell för filmatiseringen av Män Som Hatar Kvinnor/The Girl With The Dragon Tattoo. Det är inte första gången som detta nämns i aftonbladet utan liknande artiklar har publicerats tidigare. Vi finner även andra rykten om vi går in på http://www.imdb.com/title/tt1568346/ där även Jonny Depp och George Clooney presenteras som tänkbara kandidater, så vi får se vem som får äran att ta över Mikael Nykvists roll.  I artikeln på Aftonbladet.se kan vi även läsa om rykten angående vem som är aktuell för rollen som Lisbeth Salander, och där räknas ett gäng unga kvinnliga skådespelare upp. Personligen skulle jag gå på den påstådda linje som filmbolaget vill gå på, nämligen att välja ett okänt ansikte då filmen ändå kommer att bäras upp av andra tunga namn i betydelsefulla roller. Om man däremot var tvungen att välja någon av de som presenteras som rykten skulle jag välja Ellen Page till rollen.

 

Men varför behöver man göra en amerikansk version? Jo, eftersom en stor del av den amerikanska biopubliken inte är läskunnig så måste man producera en egen, dessutom är det ju ett bättre alternativ än att göra som tyskarna.


The Big Bang Theory (2007-?)

 

http://www.imdb.com/title/tt0898266/

 

The Big Bang Theory är en sit-com som handlar om Leonard Hofstadter, hans rumskompis Sheldon Cooper, deras två vänner Howard Wolowitz och Raj Koothrappali samt deras granne Penny som flyttar in i lägenheten mittemot Leonard och Sheldon. De fyra manliga vännerna arbetar som forskare på ett universitet medan Penny är en servitris med skådespelarambitioner. Mycket av humorn i serien bygger på att killarna är smarta och tjejen är mer på en ”normal” nivå men tjejen är mer socialtanpassad än vad killarna är. Sheldon är den karaktär som sticker ut mest då han är den som är mest socialtmissanpassad och har svårt att förstå olika typer av sociala koder, Wolowitz är den sexfixerade, Raj är den som tillåter manusförfattarna att skämta om andra nationaliteter och Leonard är den som i förhållande till de andra karaktärerna är mest normal (med begreppet normal menar jag socialtanpassad och förstår olika underförstådda koder). Serien håller på att avsluta sin tredje säsong i USA och säsong 4 är beräknad att börja sändas i september 2010.

 

Jag tycker att den här serien stundtals är väldigt rolig, och då framförallt Sheldon som spelas av Jim Parsons vars komiska timing är helt underbar och han innehar även ett minspel som är helt fantastiskt. Penny som spelas av Kaley Cuoco, känd från 8 Simpel Rules (2002-2005), är även hon bra även om hennes agerande ibland känns lite stelt och att hennes roll anspelar på stereotypa könsroller, vilket inte är hennes fel men det känns lite tråkigt. Leonard spelas av Johnny Galecki som vi i Sverige bekantat oss med tidigare då han spelade pojkvän till Darlene (Sarah Gilbert, som även dyker upp i The Big Bang Theory) i 80-tals sit-comen Roseanne (1988-1997). Leonard är som sagt den mest normala av killarna och skall fungera som den mer verklighetsförankrade karaktären medan de andra mest känns som överdrivna. Detta kan fungera både som en styrka eller som en svaghet för serien då karaktären antingen kan upplevas som normal eller som tråkig. Jag anser att Leonard-karaktären behövs för att hålla ner de andra karaktärerna. Vissa dialoger är helt underbart skrivna medans vissa avsnitt ibland kan falla platt, serien är med andra ord ganska ojämn men är oftast sevärd.

Betyg:





District 9 (2009)



http://www.imdb.com/title/tt1136608/

 

Denna Peter Jackson-producerade film nominerades till 4 Oscars.


(Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published, Best Motion Picture of the Year, Best Achievement in Visual Effects, Best Achievement in Editing.)


Filmen handlar om rymdvarelser som kommit till jorden och landat i Johannesburg. Rymdvarelserna, som kom att kallas för ”The Prawns”, placerades då i temporära flyktingläger. Nu 28 år senare har dessa flyktingläger förvandlats till ett getto styrt av militärbaserat företag med befogenheter från regeringen, denna zon kallas för District 9 .

 

Filmen är bra och kommer med ett bra budskap om hur vi människor behandlar främmande saker. Dessa främmande saker kan vara rymdvarelser, men det kan även vara hur vi behandlar varandra. Jag förstår att den nominerades för Oscar för effekterna, då de är väldigt bra genomförda och när mänskliga aktörer agerar mot ”prawns” så ser det väldigt verkligt ut. Det är även ett välskrivet manus och då filmen börjar i en form av dokumentär så är det bra att de skådespelarna som agerar i filmen inte är speciellt kända. Sharlto Copley kommer vi få möjligheten att se mer av då han spelar Murdoch i den nya A-Team (2010) som släpps den 11:e juni i Sverige.


Betyg:


Kommer Aiden röra om i grytan?

 

Många har väntat på fortsättningen, och jag vet fler av er som anser att Aidan Shaw är rätt man för Carrie.


Kommer ni att få er önskan uppfylld?


28:e maj 2010 är det premiär för SATC 2

 

 


Ska Fredde Granberg lyckas?

 

Kommissarie Späck (2010) 


Det finns hur många amerikanska filmer som helst på detta tema.

Disaster movie (2008), Meet The Spartans (2008), Scary Movie 1-4 (2000-2006) för att nämna några dåliga exempel. Tyvärr är det de dåliga exemplen som det finns flest av, några få filmer har lyckats med detta koncept, jag tänker främst på Airplane (1980) och The Naked Gun (1988) men som ni ser så är det många år sen.

Så vad är det som säger att Fredde Granberg ska lyckas med att göra denna typen av film till en succé?

Tittar man på vad Fredde Granberg varit involverad i de senaste åren, d.v.s efter det att han och Peter Settman slutade arbeta ihop, så har han skrivit delar av tv-serien Hem Till Midgård och regisserat Dr. Mugg. Dessa två saker är vad Granberg skapat inom film och tv på 2000-talet och nu kommer alltså Kommisarie Späck. Ok, Han kanske är rätt man för jobbet men har han tagit sig vatten över huvudet?

Kommissarie Späck
startade som korta sketcher och har sedan översatts till ett långfilmsformat, känns det konceptet också igen?
A Night at the Roxbury (1998), Undercover Brother (2002), Waynes World (1992) och Blues Brothers (1980) är några filmer som alla bygger på sketcher från det legendariska tv-programmet Saturday Night Live (1975-?). Jag vet inte om ni ser samma mönster som jag, men det jag ser är att de filmer inom dessa två koncept som kombineras i Kommissarie Späck var bra för ungefär 10-20 år sedan, nu är de oftast sexistiska och tramsiga...men.

Jag har sett trailern och även om jag är skeptisk till den här typen av filmer så kan jag inte göra annat än le när Leif Andrée står och talar inför sina kollegor. 

Jag kommer att se den, och med så låga förväntningar så kanske jag bara kan bli positivt överraskad.


The Amazing Race (2001-)



http://www.imdb.com/title/tt0285335/

The Amazing Race är ett tävlingsprogram där olika par (bröder, systrar, äkta par, mor och son osv) tävlar om 1 miljon dollar.

Tävlingen är uppbyggd så att de tävlande lagen flyger mellan olika länder och utför olika uppdrag innan de måste ta sig till en checkpoint, det lag som kommer sist till en checkpoint åker ut, 2 non-elimination rounds finns, det lag som kommer först i mål får starta tävlingen igen dagen efter med det tidsförsprång de hade till lag nummer 2 osv.

Eftersom detta inte är en serie i samma benämning som t.ex. en sit-com eller en dramaserie så kommer jag inte att betygssätta. Däremot vill jag varmt rekommendera denna serie för den e väldigt underhållande.


The Amazing Race sänds på TV 6 på söndagar och just nu är det säsong 11 som visas i Sverige.


I USA visades det sista avsnittet av säsong 16 söndagen den 9/5.


Oz (1997-2003)




http://www.imdb.com/title/tt0118421/

 

Oz är en serie som utspelar sig på Oswald Maximum Security Correctional Facility: Level Four. Denna enhet går även under namnet Emerald City. Enheten drivs av Tim Macmanus som har stora problem med att hålla Emerlad City fritt från både knark och våld. De finns gott om motsättningar inom Emerald City och många kriminella grupperingar som t.ex. Arierna, Muslimerna, Lations, Italiernarna och de Homosexuella. Det finns även de som står utanför grupperingarna som t.ex. bröderna O´Reily och Tobias Beecher. Serien kretsar kring de motsättningar mellan de olika grupperingarna samt de som arbetar på Oz.

 

Jag anser att denna serie är välgjord med bra skådespelare. Den engagerar samtidigt som den kan vara både läskig och otäck stundtals. Det förekommer en hel del gravt våldsamma scener och det är ingen serie som man ska se om man har svårt att se våldshandlingar, men trots detta så är det en fantastiskt bra serie med många oförglömliga karaktärer och intriger som gör att man bara måste se vad som händer i nästa avsnitt.


Betyg:



Oz har sänts i omgångar i Sverige på ZTV och TV6 och kanske vore det dags för en reprisering(?). Om man inte kan vänta på repriser så kan man köpa de 6 säsongerna på http://cdon.se/search?category=1&q=Oz eller på annan valfri affär som säljer dvds.


Death Becomes Her (1992)

 

http://www.imdb.com/title/tt0104070/


Eller Döden Klär Henne som den så fint översattes till i Sverige.


Ibland måste man se om filmer för att se om de verkligen var så dåliga som man kommer ihåg dom eller om man kanske kan uppskatta dom på senare år.


Death Becomes Her
handlar om tre personer spelade av Glen Close, Bruce Willis och Goldie Hawn. Willis karaktär är plastikkirurg och är när filmen börjar tillsammans med Hawns karaktär, vilket snabbt förändras när Willis faller för Close och vi förflyttas då 14 år framåt i tiden. En bitter Hawn har efter psykiatrisk behandling skrivit en bok och de tre karaktärernas vägar korsas nu åter. Strävan efter evig ungdom är ett genomgående tema i denna film.


Jag minns att jag inte tyckte att denna film var speciellt bra då jag såg den när den släpptes. Det jag fastnade för om något var i så fall effekterna, klart man minns scenen där Goldie Hawn står med ett stort hål genom magen.

Efter att ha sett filmen åter en gång kan jag konstatera att den inte är speciellt bra, inte speciellt rolig (marknadsfördes som komedi) men att den speglar vårt samhälle på ett någorlunda träffsäkert sätt. Hetsen om att vara ung och vacker, smal och nätt återspeglas som de kvinnliga idealen och det känns som det stämmer in på vårt samhälle idag och den stress unga och även äldre kvinnor känner inför de skumma kroppsideal som existerar (i deta fall mest äldre kvinnor).


Men en film blir tyvärr inte bra bara för att den lyckas med lite och jag vet inte om tanken med filmen var att återspegla galna samhällsideal, det lämnar jag till regissören Robert Zemeckis att kommentera. Och hur mycket jag än försöker så kommer jag aldrig förstå varför man valt Bruce Willis till en av huvudrollerna. Men men, man kan inte förstå allt.

Betyg:



Se istället: Robert Zemeckis Forrest Gump (1994)


10 000 B.C. (2008)



http://www.imdb.com/title/tt0443649/


Skräp, stängde av efter 20 minuter.


Betyg:




Se istället
: Apocalypto (2006)


Shutter Island (2010)




http://www.imdb.com/title/tt1130884/



Baserad på Dennis Lehanes roman Patient 67 och regisserad av Martin Scorsese.



DiCaprios
karaktär, Teddy Daniels, kommer till Shutter Island för att utreda försvinnandet av en kvinnlig patient från det sinnessjukhus som ligger på ön. Med sig har han sin nye medarbetare Chuck Aule (Mark Ruffalo). Väl på ön så är det mycket som inte stämmer och det finns ett stort problem, hur kan man ta sig ifrån ön?


Personligen brukar jag har lite svårt för huvudrollsinnehavaren Leonardo DiCaprio men i denna film tycker jag att han är riktigt bra. Man kan verkligen känna hur hans karaktär bryts ner ju längre filmen går och man fascineras av alla vändningar i historien. Scorsese lyckas med att bygga upp en obehagskänsla som hela tiden kryper med i filmen och som mot slutet eskalerar i en aha-upplevelse, eller?


Den enda fråga som jag ställer mig är varför filmen inte kunde heta Patient 67 som boken, men det känns som om det kvittar. Sen är det alltid trevligt att se Max Von Sydow, även om det känns som våra svenska stjärnor ofta får spela tyskar eller ryssar.


Betyg:





Se istället:
Nej, se.


The Boondock Saints 2: All Saints Day (2010)



http://www.imdb.com/title/tt1300851/

Många var vi som såg The Boondock Saints 1999 och tyckte att det var en härlig blandning av våld och humor. Många var vi också som såg fram emot en uppföljare och tio år senare får vi åter igen möta bröderna MacManus. Efter förra filmen har de flyttat till Irland och lever ute på landsbygden, men dras åter till USA då någon försöker att sätta dit ”The Saints” för mord. Filmen är inget magplask med jag vill påstå att den saknar den sköna ton som första filmen så träffsäkert hade. Även om huvudrollerna spelas av samma skådespelare så är det något som saknas, kan det vara så att saknaden efter Rocco inte går att fyllas av den nye karaktären Romeo? Eller e det så att publiken som uppskattade den första filmen har blivit tio år äldre? Jag vet inte vad det beror på men jag får absolut inte samma sköna känsla av All Saints Day som jag fick av den första filmen och detta drar ner betyget. Det känns även lite löjligt att den kvinnliga huvudrollen är en direkt översättning av Willem Defoes karaktär ifrån första filmen, endast omskriven till kvinna.

Betyg:


Se istället: The Boondock Saints (1999)  


Spartacus: Blood and sand (2010)




http://www.imdb.com/title/tt1442449/


Denna Sam Raimi-producerade Tv-serie om Spartacus är en serie för de som verkligen gillar Blod och Nakenhet. Tv-serien har chockat tittarna i USA och jag har sett första säsongen och är imponerad över att man trots allt detta blod och nakenhet lyckas hålla historien intressant och underhållande. Man kan lätt göra jämförelser med filmer som 300 (2006) och Tv-serien Rome (2005).


Vad handlar serien om?


Jo, Spartacus tas tillfånga av romerska soldater efter att han inte lytt order och trotsat den romerska legaten. Spartacus och hans fru Sura separeras och Spartacus döms till döden, Sura säljs som slav. Meningen är att Spartacus skall avrättas genom att bli dödad som underhållning vid gladiatorspelen i Capua. Menefter att han överlevt sin egen avrättning köps Spartacus av gladiatorskoleägaren Batiatus och tränas för att bli gladiator mot sin vilja.

Betyg:




Serie är både våldsam och spännande och själv väntar jag på säsong 2, tyvärr vet vi i dagsläget inte hur det blir med säsong 2 då huvudrollsinnehavren Andy Whitfield diagnosticerats med cancer och skall börja genomgå behandling.


Whip it (2010)



 
http://www.imdb.com/title/tt1172233/


Whip it
handlar om Bliss Cavandar (Ellen Page), en 17-årig tjej som efter ett besök på ett Roller Derby bestämmer sig för att detta är något som hon vill göra istället för de skönhetstävlingar som hennes mor, spelad av oscarsbelönade Marcia Gay Harden, vill att hon ska ställa upp i. Filmen är baserad på boken Derby Girl av Shauna Cross som även skrivit manus till filmen. Även om filmens stora fokus ligger på Bliss väg till att bli Babe Ruthless, vilket blir hennes smeknamn, så är det relationen mellan just mor och dotter som är det som gör filmen intressant. Page och Gay Harden är väldigt bra i sina roller i denna film som även är Drew Barrymores regidebut.


Betyg:
 


Se istället om man gillar Ellen Page:
Juno (2007)


Annan film med rullskridskor att undvika:
Rollerball (2002)


En tanke om film just nu

I dagarna hade A Nightmare On Elm Street (2010), http://www.imdb.com/title/tt1179056/ ,  premiär i Sverige och jag undrar när vi ska slippa alla dessa remakes som matas ut.





Något man faktiskt lyckats med är castingen till rollen som Freddy Krueger. Krueger spelas av Jackie Earle Haley från bl.a. Watchmen (2009). Haley, med sin karakteristiska ansiktsform ger ett lysande utseende åt Robert Englunds gamla karaktär.


Se istället: Orginalen till alla remakes.


Filmer jag ska försöka se inom en snar framtid

 

Iron Man 2 (2010) http://www.imdb.com/title/tt1228705/




Kick-Ass (2010) http://www.imdb.com/title/tt1250777/




Date Night (2010) http://www.imdb.com/title/tt1279935/


Välkommen till min blogg om Tv-Serier och Film!

Detta har alltid varit mina stora intressen och nu har jag valt att börja blogga om dessa två trevliga ting!

Bloggen kommer att innehålla mina tankar om film och serier.

Jag kommer även att betygsätta filmerna och serierna i form av en ett-till-fem-skala där betygen delas ut i den orginella formen av klappor!

Ett visst utrymme kommer även skvaller och nyheter från film och tv-serie världen att få.

Trevlig läsning


ACTION!

RSS 2.0